Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Kaip su viena vištienos krūtinėle pigiai pamaitinti šeimą: tokios vakarienės lauksite nekantraudami

Paskelbta

-

Pasiilgome pavasario, bet orai dar tokie žvarbūs, kad vakarais taip ir norisi aromatingo šildančio maisto, tad prisiminkime dar vaikystėje mamų ruoštus čanachus. Nors šis gruziniškas patiekalas autentiškai ruošiamas su aviena, ją galite keisti ir vištiena – taip be galo skanią vakarienę paruošite pigiau, vos už kelis eurus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad vištiena laikoma sveikatai palankesne mėsa, nes joje yra daug lengvai pasisavinamų baltymų ir mažai riebalų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja pasinaudoti akcija ir sutaupyti apsiperkant: šią savaitę „Rumšiškių paukštyno“ viščiukų broilerių filė be antibiotikų kainuos tik 2,69 Eur.

Vištiena – ir vaikams, ir senjorams

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Paukštiena anksčiau nei kitos mėsos rūšys buvo įtraukta į mažylių mitybą, nes dėl savo savybių ji naudinga bet kurio amžiaus žmonėms. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną: tokios mėsos įtaka sveikatai yra geriausia, lyginant su neekologiškuose ūkiuose auginamos mėsos sudėtimi. „Į tai ypač svarbu atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti organizmui nereikalingų medžiagų. Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia vištienos dalis yra krūtinėlė. Ji liesesnė už kitas vištos dalis, ypač jei valgoma be odos“, – primena gydytoja dietologė.

Ji teigia, kad vištiena laikoma sveikatai palankesne nei bet kokia kita raudona mėsa dėl joje esančių lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų, taip pat organizmui reikalingų vitaminų bei mineralų, mažo kiekio riebalų: „Sveikatai palankiausia vištieną lėtai kepti ant silpnos kaitros orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže arba gaminti ją garuose, virti, troškinti. „Vieno puodo“ troškiniui su vištienos krūtinėle arba šlaunelių mėsa be odos galima naudoti bet kokias tuo metu namuose turimas daržoves, eksperimentuoti su įvairiais skoniais. Tuo tarpu valgyti aliejuje keptų vištienos gabaliukų, apvoliotų miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje nevertėtų.“

Šviežiausia paukštiena – lietuviška

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai linkę rinktis lietuvišką produkciją, ne išimtis – ir vištiena. „Lietuvoje užtikrinamos geros vištų laikymo sąlygos: kadangi kai kuriuose ūkiuose vištų auginama palyginus mažiau, tai jų gyvenimo kokybė yra geresnė, be streso. Tai turi didelės reikšmės ir mėsos kokybei. O vištieną be antibiotikų verta rinktis ir dėl jos maistinės vertės ir dėl globalesnių priežasčių: žinoma, jog antibiotikų naudojimas paukštienos industrijoje – viena iš priežasčių, kodėl visame pasaulyje auga gyventojų atsparumas antibiotikams“, – teigia komercijos operacijų vadovė, pridurdama, kad visoje Lietuvoje prekybos tinklo vietose parduodama vištiena yra kokybiška, iš patikimų ūkių, kuriuose paukščiai auginami laikantis aukštų standartų.

Pasak jos, parduotuvėje vištienos šviežumą galima įvertinti ją apžiūrėjus: mėsa turėtų būti rausva, malonaus kvapo, stangri, be pastebimų sumušimų, kraujo dėmių ar nešvarumų. Perkant supakuotą produktą taip pat svarbu patikrinti, kad pakuotė būtų sandari ir nepažeista. Ekspertė tikina, jog parsinešus vištieną namo reikia patikrinti jos galiojimo terminą ir atkreipti dėmesį į tinkamas paukštienos laikymo sąlygas: ne aukštesnėje nei 4 °C laipsnių temperatūroje.

O. Suchočeva pataria produktų įsigyti pigiau, sekant skelbiamas akcijas bei atkreipiant dėmesį į privačios etiketės produktus: „Verta pasinaudoti šios savaitės akcija ir pigiau įsigyti „Rumšiškių paukštyno” viščiukų broilerių filė be vidinės filė ir be antibiotikų su 51 proc. nuolaida: ji kainuos tik 2,69 Eur. Be to, dar sutaupyti galima planuojant pirkinius iš anksto ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Taip pat verta patikrinti asmeninius pasiūlymus „Rimi“ lojalumo kortelių terminale arba mobilioje aplikacijoje.“

Kviečiame pasigaminti čanachų – jei neturite nedidelių keramikinių indelių, skirtų kiekvienam valgytojui, tiks ir vienas didelis indas.

RECEPTAS

Čanachai su vištiena ir daržovėmis

Patiekalui reikės:

700 g vištienos krūtinėlių ar šlaunelių filė;
0,5 kg bulvių;
200 g morkų;
3 skiltelių česnako;
2 vnt. svogūnų;
4 vnt. pomidorų;
100 g sviesto;
pipirų, druskos – pagal skonį.

Gaminimo eiga:

1. Supjaustykite kubeliais bulves ir morkas, susmulkinkite svogūnus ir česnako skilteles.
2. Į keramikinių indelių dugną dėkite bulves, virš jų – morkas, svogūnus ir česnakus.
3. Ant daržovių sudėkite supjaustytus vištienos gabalėlius, pabarstę juos druska ir pipirais. Ant jų sudėliokite riekelėmis pjaustytus pomidorus.
4. Į indelius įdėkite po gabalėlį sviesto, juos uždenkite dangteliais ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 1,5 valandos.
Skanaus!

Naujienos

Startuoliai18 val prieš

IT egzaminas prasidėjo: startuoliai kviečia nemokamai atnaujinti technologijų žinias

Penktadienį, gegužės 17 dieną, startuoja visuotinis IT egzaminas – išskirtinis dėmesys šiemet skiriamas dirbtiniam intelektui ir kibernetiniam saugumui. IT egzaminą...

Verslas24 val prieš

Lietuvos oro uostai ruošiasi naujo terminalo startui ir esamų erdvių pertvarkoms: skirtingiems keleivių poreikiams ieškomi maitinimo paslaugų teikėjai

Lietuvos oro uostai skelbia tarptautinį nuomos konkursą, jo tikslas – pritraukti profesionalų skirtingų formatų maitinimo paslaugų veiklą vykdantį operatorių, kuris...

Verslas2 d. prieš

Aurelijus Šveikauskas. Naujoji pramonės revoliucija. Kaip paspartinti inovacijų diegimą įmonėse

Skaitmeniniai bankai stumia iš rinkos institucinius bankus, sutelktinio finansavimo platformos rimtai konkuruoja su patyrusiais investuotojais ir skolintojais, o dirbtinis intelektas...

Nekilnojamas turtas2 d. prieš

Ieškote būsto Ispanijoje? NT specialistė įvardijo 12 priežasčių, kodėl verta rinktis Esteponos miestą

Lietuviams šluojant nekilnojamąjį turtą Ispanijoje, dažnai susiduriama su esminiu klausimu – kurį šios šalies regioną pasirinkti? Ispanijoje nekilnojamojo turto eksperte...

Verslas2 d. prieš

„Avia Solutions Group“ obligacijomis pasiskolino 300 mln. USD

„Avia Solutions Group“ aviacijos įmonių grupė išplatino 300 mln. USD vertės obligacijų emisiją. Įmonė skolinasi 5 metams už 9,75 %...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |