Sekite naujienas

Ekspertai

Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti

Paskelbta

-

Baltyminiai batonėliai dažnai dedami į mokyklą vaikams, sportuojantys juos suvalgo prieš ar po treniruotės. Kartais jų įsidedame į darbą užkandžiams, ypač jei žinome, kad nespėsime pavalgyti pietų arba vakarienė nusimato vėliau. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad pasirinkti užkandžiai turėtų būti maistingi ir sotūs, svarbu užkandžiauti sąmoningai ir saikingai.

Reklama

Užkandžiai – vienas iš dienos valgymų

Dažnai užkandžių griebiamės, kai norisi ko nors saldaus, nuobodžiaujame ar tiesiog žiūrime televizorių. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad viena pagrindinių sveikatai palankios mitybos taisyklių – tuo metu, kai valgoma, reikėtų neužsiimti pašaline veikla. Be to, turėtume ieškoti užkandžių, kuriuose yra mažai cukraus, riebalų ar druskos, kad jie ne tik neiškreiptų dienos kalorijų normos, bet ir praturtintų mūsų dienos racioną naudingomis maistinėmis medžiagomis.

„Kalbėdami apie užkandžius, visuomet turėtume juos traktuoti kaip vieną iš dienos valgymų, kuris yra mažesnis nei pusryčiai, pietūs ar vakarienė, tačiau dienoje taip pat turi savo laiką. Dažniausiai užkandžiavimo laiką galima įvardinti kaip priešpiečius, pavakarius arba naktipiečius. Jie neturėtų atsirasti po ranka ne laiku ir ne vietoje. Sveikatai palankūs užkandžiai yra daržovės, švieži ar džiovinti vaisiai, riešutai (jeigu jiems nėra alergijos). Šie produktai padeda jaustis sočiau ir suteikia organizmui reikalingos energijos, kurios ypač pradeda trūkti antroje dienos pusėje“, – teigia E. Gavelienė.

Svarbu pasistiprinti prieš treniruotę ir po jos

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, užkandžių diapazonas darbe gali būti labai platus – pirmiausia jie turėtų būti maistingi ir turėti kuo daugiau naudingų medžiagų. Tai gali būti įvairios daržovės, vaisiai ar energinis batonėlis, jei žmogus po darbo planuoja sportuoti.

„Energiniai batonėliai yra sveikatai palankus užkandis, tačiau renkantis juos svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį – juose neturėtų būti pridėtinio cukraus ar kitų sveikatai nepalankių priedų. Geriausia sportuoti nesant peralkusiam, bet ir nepersivalgius. Aktyvios fizinės veiklos metu yra naudojama angliavandenių energija, sukaupta raumenyse, tad organizmui jos pritrūkus prasideda baltymų, kaip pagrindinio energijos kuro, naudojimas. Dėl šios priežasties mitybą reikėtų susidėlioti taip, kad organizmui nereikėtų imti energijos atsargų iš raumenyno“, – teigia gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad svarbu atsikratyti minties, jog papildomas fizinis krūvis pateisina daugiau maisto dienos metu. Geriau išsiugdyti įprotį rinktis sveiką maistą ir valgyti reguliariai. „Baltyminių batonėlių yra pačių įvairiausių. Kartais jų sudėtis nėra pati geriausia, todėl būtina skaityti ženklinimo informaciją. Pasirinkus tinkamą, galima retkarčiais juos naudoti užkandžiui. Paprastai tokie batonėliai turi pridėtinio cukraus, o jeigu jo nėra, tada gali būti saldiklių, kitų priedų, tad reiktų rinktis atsakingai“, – primena gydytoja dietologė.

Baltyminiai batonėliai – kiekvieno skoniui

„Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad šiuo metu parduotuvių lentynose baltyminių batonėlių įvairovė itin plati, tad kiekvienas ras norimą ir pagal skonį, ir pagal sudėtį.

„Baltyminiai batonėliai, pasižymintys didesniu baltymų kiekiu, naudingi ir sportuojantiems, ir aktyviai dirbantiems: jie pagardinti riešutais, džiovintais vaisiais, uogomis. O šokolado, kakavos, karamelės skonio batonėliai patiks ir sporto treniruotes lankantiems judriems vaikams. Jiems verta paieškoti baltyminių batonėlių su agavų sirupu, praturtintų riešutais, datulėmis, kokosų drožlėmis bei kakavos sviestu“, – vardija E. Krasauskienė.

Ji priduria, kad sportuojantiems iki kovo 3 d. verta pasinaudoti prekybos tinkle „Rimi“ taikoma akcija baltyminiams batonėliams, kurių įsigyjant du ir daugiau, su lojalumo kortele taikoma net 40 proc. nuolaida.

 

Naujienos

Ekspertai

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |