Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Uoga, kuri nustebins: trys socialinių tinklų įkvėpti receptai su vynuogėmis

L

Paskelbta

-

Kai ruduo pripildo parduotuvių lentynas šviežio derliaus, vynuogės tampa tikra stalo puošmena. Šios mažos, bet saldžios uogos ne tik gaivina, bet ir įkvepia naujiems kulinariniams atradimams. Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu išpopuliarėjo neįprastos idėjos, kaip paprastas vynuoges paversti desertais, kurie džiugina ir vaikus, ir suaugusiuosius. „Lidl“ pristato tris  pigius ir  paprastai paruošiamus desertus, kurie saldžiai praskaidrins kasdienybę.

Reklama

Vynuogės žmonijos istorijoje užima ypatingą vietą: jos buvo naudojamos per religines apeigas, laikytos šventiniu simboliu, buvo manoma, kad šios uogos turi gydomųjų savybių. Senovės graikai jas siejo su vyno dievu Dionisu, kurio simbolis buvo vynmedis.

Šiandien vynuogės vertinamos ne tik dėl savo istorijos, bet ir dėl gausybės naudingų savybių. Tai – natūralus energijos šaltinis, turintis daug ląstelienos bei vitaminų A, C, E, B grupės,  taip pat mineralų – kalcio, fosforo, kalio, magnio, cinko, geležies. Be to,  šiose uogose gausu gliukozės ir fruktozės, todėl jos puikiai tinka tiek greitam užkandžiui, tiek įvairiems desertams.

Vienija tradicijas ir šiuolaikines tendencijas

Viena ryškiausių tradicijų – 12 vynuogių valgymas per Naujuosius metus, kilęs iš Ispanijos ir išpopuliarėjęs visame pasaulyje. Tikima, kad suvalgius 12 vynuogių lygiai vidurnaktį ateinantys metai bus sėkmingi.

„Pastaraisiais metais matome, kaip pirkėjai atranda kūrybiškesnius būdus panaudoti įprastus produktus, galbūt tam nemažai turi įtakos ir socialiniai tinklai bei juose rodomas žmonių kūrybiškymas. Vynuogės – puikus pavyzdys: jos ne tik skanios ir nebrangios, bet ir universalios. Iš jų galima pasigaminti sveikų užkandžių, gaivių desertų ar net tradicinių naminių gaminių, tokių kaip džemas. Socialinių tinklų receptai parodo, kad net paprasčiausi produktai gali tapti tikra sensacija virtuvėje“, – sako „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė.

Norint, kad vynuogės kuo ilgiau išliktų traškios ir saldžios, labai svarbu jas tinkamai laikyti. Šaldytuve šviežios vynuogės gali išsilaikyti net iki dviejų savaičių, tačiau kambario temperatūroje jos greičiau praranda šviežumą. Užšaldytos šios uogos išlieka tinkamos vartoti ir dar ilgiau – tai gali būti ne tik gaivus užkandis, bet ir puikus būdas pasiruošti atsargų. Geriausia vynuoges laikyti šaldytuvo daržovių skyriuje, kur palaikoma didesnė drėgmė, padedanti ilgiau išsaugoti skonį ir kokybę.

Trys įkvepiantys receptai iš socialinių tinklų

Pastaraisiais metais socialiniai tinklai vynuoges pavertė tikromis kulinarinėmis žvaigždėmis – iš paprastos uogos gimė desertai, kurie užkariavo virtuves. Šiandien „Lidl“ siūlo išbandyti tris populiariausias ir nebrangias idėjas: sveikuoliškas rūgščiąsias vynuoges, kurios primena saldainius, bet yra kur kas sveikesnės, taip pat gaivųjį vynuogių šerbetą, tinkantį tiek lengvam desertui, tiek šventiniam stalui bei naminį vynuogių džemą, kuris nustebins savo paprastumu ir žema kaina. Po šventinio maratono – kokteilis organizmo atstatymui

Sveikuoliškos rūgščiosios vynuogės – saldainių alternatyva

Šaldytos, citrinos sultimis ir cukrumi pabarstytos vynuogės tampa gaivia, sveikesne alternatyva populiariems rūgštiems saldainiams. Gaminimo eiga – itin paprasta, nereikia nieko virti, kepti ar pjaustyti.

Jums reikės:

500 g žaliųjų besėklių vynuogių

1 citrinos sulčių

2 v. š. cukraus

Gaminimas:

Vynuoges nuplaukite, nusausinkite. Suberkite į dubenį, apšlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite cukrumi. Sudėkite ant kepimo popieriaus ir užšaldykite 2–3 valandoms. Užsinorėjus ko nors saldaus, traukite po vieną uogą iš šaldiklio ir mėgaukitės.  Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos

Vynuogių šerbetas – gaivai ir lengvumui

Neabejotinai, kad yra grupė žmonių, kurie ledus ir kitus šaltus desertus valgo ištisus metus. Sveikesnė alternatyva –vynuogių šerbetas. Vos iš kelių ingredientų pagaminamas lengvas desertas, kuris gali atgaivinti po sočių pietų ir nustebinti savo paprastumu.

Jums reikės:

600 g žaliųjų vynuogių

1 citrinos sulčių

1 v. š. cukraus (nebūtina)

Gaminimas:

Vynuoges nuplaukite, nuimkite uogų šakeles. Sudėkite į šaldiklį ir palikite per naktį. Užšaldytas vynuoges sutrinkite trintuvu kartu su citrinos sultimis ir, jei norisi saldžiau, šaukštu cukraus. Gautą masę dar kartą užšaldykite 1–2 valandoms. Vasarą atgaivina ne tik vanduo, bet ir salotos

Vynuogių – rozmarinų džemas su citrusiniu prieskoniu

Šis receptas leis pasigaminti klasikinį rudens skanėstą, praturtintą žolelių aromatu ir citrusine gaiva. Toks vynuogių džemas puikiai tinka prie skrudintos duonos ar sūrio.

Jums reikės:

1 kg tamsių aromatingų vynuogių

300–400 g uogienių cukraus (galima dalį pakeisti natūraliu saldikliu)

1 citrinos sulčių

Žievelės iš vienos citrinos

Kelių šviežių rozmarino šakelių

2–3 šaukštai  vandens

Gaminimas:

Vynuoges nuplaukite, nuskabykite šakeles, sudėkite į puodą su keliais šaukštais vandens. Virkite ant vidutinės ugnies apie 5–7 minutes, kol vynuogės suminkštės ir paleis sultis.

Sutrinkite (grūstuvu arba šakute) palikite keletą gabalėlių tekstūros – ne visai smulkiai.

Perkoškite gautą tyrę per tankų kiaurasamtį, kad atskirtumėte sultis nuo odelių. Prasidėjo vynuogių sezonas

Grąžinkite į puodą atskirtas vynuogių sultis ir sumaišykite su cukrumi ar saldikliu, citrinos sultimis, citrinos žievele ir rozmarino šakutėmis.

Virkite ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių (priklausomai nuo norimo tirštumo), kol masė pasieks džemo konsistenciją.

Tuomet nuimkite nuo ugnies, išimkite rozmariną, supilkite paruoštą džemą į sterilizuotus stiklainius. Juos uždarykite ir apverskite aukštyn kojom kelias minutes. Raktas į skaniausias salotas prie griliaus patiekalų slypi viename ingrediente

Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Atidarę indelį, laikyti jį šaldytuve. Skanaus!

Komentuokite

Kokia jūsų nuomonė?

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


Naujienos

Ekspertai

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |