Paskelbta
23 minutės prieš-
Plungėje gimsta nauja žuvies meistrystės era – lašiša, kurią valgys Japonijos gurmanai ir Kanados restoranų lankytojai, bus ruošiama čia, Lietuvoje. Sparčiai augantis naujas „Vičiūnų grupės“ fabrikas atveria naują pramonės parko etapą. Šiame komplekse iki šiol buvo apdorojama įvairi žuvis, o dabar naujoji gamykla visą dėmesį skirs išskirtinai lašišai. Tai atvers naujas galimybes ir klientams, nes bus taikomi nauji paruošimo būdai, receptai bei žaliavos.
Tvarumo ir technologijų lyderiai
Naujas fabrikas ne tik tris kartus padidins lašišos apdorojimo apimtis, bet ir taps Lietuvos tvarumo bei technologinės pažangos pavyzdžiu pasaulinėje konkurencijos arenoje. Šiuo metu Plungės įmonės lašišos produkcija jau pasiekia Prancūzijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Italijos, Ispanijos ir kitų šalių rinkas, o naujojo fabriko produkcijos laukia ir Azija.
„Esame jauni ir patyrę vienu metu – turime ilgametę, daugiau nei 20 metų, patirtį, bet kartu nuolat ieškome naujų kelių, skonių ir sprendimų“, – sako būsimojo „Vičiūnų ir partnerių“ fabriko direktorius Artūras Rudgalvis. Jis pabrėžia, kad tai yra ir įmonės atsakas į globalius klimato kaitos bei maisto saugos iššūkius.
Lašiša visomis formomis ir skoniais
Nors lašišų auginimas fermose („farming‘as“) sparčiai vystosi, naujasis fabrikas, atsižvelgdamas į klientų norus, galės pasiūlyti ir laukinės lašišos. „Dirbsime su visais salmonidais – ne tik atlantine lašiša (Salmo salar), bet ir kupre (Oncorhynchus gorbuscha), upėtakiu (Oncorhynchus mykiss), keta (Oncorhynchus keta), raudonąja lašiša (Oncorhynchus nerka), sidabrine lašiša – kitaip vadinama coho (Oncorhynchus kisutch). Tai leis išvengti sezoniškumo ir užtikrinti pastovų tiekimą, – teigia A. Rudgalvis. – Jei bus poreikis, dirbsime su laukine lašiša. O jei bus žvejybai nepalankus metas ar atsiremsim į gamtosaugines kvotas, mūsų lauks lašišos iš Norvegijos, Škotijos, Farerų šalių ir kitų, farmingą sėkmingai vystančių šalių. Na, o pasaulyje vis aktyviau populiarėjant ant žemės auginamai žuviai, su tuo intensyviai dirba ir ateityje dirbs naujasis fabrikas“.
Fabrikas taip pat išplės produkcijos asortimentą. Anksčiau klientams buvo siūloma tik šaldyta ar šaltai rūkyta lašiša, o dabar bus gaminama ir marinuota, karštai rūkyta, įvairiai supjaustyta, pakuojama vakuume ar apsauginėse dujose. „Vičiūnų grupės“ produktų grupės vadovas Sigitas Steponavičius pabrėžia: „Kiekvienas klientas gali gauti tai, ko nori – nuo žalios filė iki subtiliai marinuotų porcijų restoranams. Nauja įranga leis ne tik paruošti lašišą pagal bene visus žinomus receptus, bet ir supjaustyti bei supakuoti į tokio dydžio ir formos pakuotes, būtent taip, kaip reikia klientui.“
Tvarumas – kasdienė praktika
Pasak specialistų, fermose auginta žuvis yra ekologiškai tvaresnė, nei bet kuri kita mėsa. Pašarų konversijos santykis (kiek pašaro reikia kilogramui produkto užauginti) – geriausias tarp visų gyvūninės kilmės baltymų. Be to, naudojami pašarai – augalinės kilmės, o resursų sunaudojama kur kas mažiau nei gyvulininkystėje. Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla
„Tai ne tik sveika, bet ir atsakinga – tiek žmogui, tiek planetai“, – pabrėžia Sigitas Steponavičius. – „Akvakultūros produktas tampa ir delikatesu, ir svarbia sveikos mitybos planavimo dalimi, ir maistu, kurio auginimas pats tvariausias aplinkai.“
Tarptautinis pripažinimas ir ambicijos
„Vičiūnų“ grupės lašišos produktai jau nesyk pelnė tarptautinius apdovanojimus. Naujas fabrikas leis greičiau ir paprasčiau įdiegti į gamybą naujus receptus, kuriuos kuria įmonės maisto technologai. „Affidea Lietuva“ į naują diagnostikos centrą Plungėje investavo apie 2 mln. eurų
„Mūsų specialistai nuolat ieško naujų receptų idėjų visame pasaulyje, – sako Sigitas Steponavičius. – Be to, turime meistrų, kurių receptai jau pripažinti specializuotose mugėse ir prezentacijose. Todėl naujas fabrikas leis mums realizuoti visą mūsų potencialą ir sukauptą patirtį išnaudoti pateikiant į rinką tiek klientų pamėgtus delikatesus, tiek ir naujus produktus.“
Šiemet gegužės mėnesį Barselonoje vykusioje parodoje „Seafood Expo Global 2025“ UAB „Vičiūnai ir partneriai“ naujų idėjų pristatymas pelnė net du svarbius apdovanojimus prestižiniuose „Seafood Excellence Global Awards“. Šie apdovanojimai yra laikomi vienu svarbiausių tarptautinių įvertinimų žuvies ir jūros gėrybių produktų sektoriuje, kuriuose varžosi gamintojai iš daugiau nei 50 šalių. Apdovanojimai buvo skirti rūkytai atlantinei lašišai su triufeliais bei šaltai rūkytai lašišai su skruzdėlėmis. Tvarumo švyturys Plungėje
„Šie apdovanojimai – tai mūsų meistrų fantazijos ir galimybių įvertinimas, – sako Andrius Dombrauskas, „Vičiūnai ir partneriai“ technologų padalinio vadovas. – O gamyklai tai ne tik pasaulinis pripažinimas, bet ir ženklas, jog Plungėje kuriami produktai konkuruoja su geriausiais pasaulyje.“
Šiuo metu „Vičiūnų grupės“ produktai eksportuojami į daugiau nei 60 šalių. Naujasis fabrikas – tai ne tik 3 kartus išaugančios apimtys ir daugiau nei 60 eksporto šalių, net tik tarptautiniai apdovanojimai ir atsiveriančios dar reiklesnės rinkos Japonijoje ar Kanadoje. Plungėje auganti lašišos produktų meistrystė – tai Lietuvos atsakas pasauliui: skonis, tvarumas ir maisto inovacijos – vienoje pakuotėje. Milijonų sandoris
„Vičiūnų grupė“ žengia į Kanadą: tęsia plėtrą Šiaurės Amerikoje
Tvarumo švyturys Plungėje: „Vičiūnų grupės“ 100 mln. eurų vertės lašišos gamykla diktuoja naujus standartus
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla – naujos galimybės žmonėms ir regionui
„Viči“ ir ASMI partnerystė: lietuviški surimio užkandžiai su Aliaskos kokybės ženklu jau mūsų parduotuvių lentynose
„Vičiūnų grupė“ žengia į JAV rinką – naujai įsteigta įmonė stiprina globalias ambicijas
„Vičiūnų grupė“ pradeda 100 milijonų eurų vertės lašišos perdirbimo komplekso statybą, taikosi į Europos penketuką
„Vičiūnų grupės“ tvarumo rezultatai: nuolat didėjantys pasiekimai bei dėmesys aplinkai
Surimis – nuo tradicijos iki inovacijos: stebinantys šių dienų skoniai ir formos
Vičiūnų grupė: ką iš tikrųjų duodame gamtai ir kodėl tai svarbu?
Prieš dešimtmetį pradėtas „Piliamiesčio“ projektas šalia Neries Kaune šiandien jau vadinamas sėkmingiausiu konversijos pavyzdžiu mieste. Urbanistiškai atgimusi apleista teritorija virto...
Kiekvienas startuolio įkūrėjas žino kaip svarbu gebėti prisistatyti investuotojams – „pitch‘inti“. Kūno kalba, balso valdymas, tinkamai sudėliota prezentacija ir istorijos...
Telekomunikacijų bendrovė pristato naują kibernetinio saugumo sprendimą „Telia Safe“ – visapusišką programėlę, skirtą apsaugoti vartotojus nuo vis sudėtingesnių skaitmeninių grėsmių. Šis žingsnis...
Asociacijos „Fintech Hub LT“ užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta šalies gyventojų apklausa parodė, kad 67 % apklaustųjų nėra investavę savo pinigų (pvz., į...
Automobilių plovimo ir patalpų valymo paslaugų įmonių grupė „PRO BRO Group“, valdanti „PRO BRO“ ir „Švaros brolių“ prekės ženklus, skelbia...
Vos po kelių mėnesių laukia ypač svarbus pokytis – galimybė pasitraukti iš antros pensijų pakopos ir atsiimti pensijų fonduose sukauptas...
Šiandien dauguma kasdien naudojasi išmaniaisiais telefonais, socialiniais tinklais ir kitomis skaitmeninėmis paslaugomis, o jaunesnėms kartoms tai įprasta nuo vaikystės. Tačiau...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...