Paskelbta
7 val prieš-
By
LukasNaujausios pasaulinės tendencijos rodo, kad vartotojai vis dažniau ieško ne tik pažįstamų skonių, bet ir naujų, netikėtų derinių, sukuriančių unikalią skonio patirtį. Maisto pramonei tai yra tiek iššūkis, tiek galimybė ir skatina nuolat eksperimentuoti, ieškoti inovatyvių sprendimų ir kurti gaminius, kurie vis dar nustebintų, rodos, visko mačiusius ir ragavusius vartotojus.
Naujausios maisto pramonės tendencijos rodo, kad vartotojai vis dažniau ieško netikėtų, kontrastingų derinių, kurie praturtina valgymo patirtį. Nyderlanduose įsikūrusios pasaulinės vartojimo prekių analizės kompanijos „Innova Market Insights“ duomenimis, daugiau nei pusė (55 proc.) vartotojų aktyviai ieško naujų ir novatoriškų skonių savo maisto pasirinkimuose. Dar 43 proc. vartotojų pirmiausiai renkasi produktus, siūlančius unikalią kulinarinę patirtį, tradicinius skonius sujungiančią su šiuolaikiniais akcentais.
Ramunė Puzinienė, „Mantingos“ naujų produktų vystymo vadovė sako, kad besikeičiantys vartotojų lūkesčiai skatina ne tik sekti pasaulines tendencijas, bet ir eksperimentuoti su naujomis idėjomis bei gamybos technologijomis.
„Vienas tokių gaminių, kurį tarptautinėse parodose pristatome kaip kepinių rinkos inovaciją, yra pyragėlis „Crookie“. Tai kruasano (pranc. croissant) ir amerikietiško sausainio (angl. cookie) kombinacija, kurioje dera sviestinis sausainių tešlos įdaras su traškiais kruasano tešlos sluoksniais, o papildomo subtilumo suteikia šokolado gabaliukai. Tai pirmasis crookie, pritaikytas didelio masto gamybai. Jis buvo sukurtas naudojant tvarias technologijas bei atsakingai atrinktas žaliavas, taip užtikrinant mažesnį poveikį aplinkai – nuo tvarios gamybos iki atsakingo išteklių naudojimo“, – sako R. Puzinienė.
Sūri karamelė ir toliau išlieka populiari
Kita matoma tendencija – saldžiai sūrūs skoniai, kurie pastaraisiais metais sulaukia vis daugiau vartotojų dėmesio Europoje. Vartotojai vis dažniau ieško papildomų pojūčių – švelnios sūrumo užuominos, kuri sustiprina skonio intensyvumą bei sukuria balansą. Tarp populiariausių derinių jau keletą metų dominuoja sūri karamelė – „Innova Market Insights“ duomenimis, ji ypač mėgstama 18–34 metų amžiaus grupėje.
Reaguodama į šią tendenciją, „Mantinga“ šiemet pristatė kelis gaminius, kuriuose saldumo ir sūrumo derinys bei kontrastuojantys skoniai tampa pagrindiniu akcentu. „Ši tendencija paskatino mus sukurti tokius gaminius kaip daniškos sluoksniuotos tešlos pyragėlis su sūria karamele, taip pat bandelė su karamelės ir obuolių deriniu, kur saldumas papildomas natūraliu rūgštumu“, – vardija R. Puzinienė.
Traškumas turi įtakos skonio suvokimui
Maisto tekstūra, įskaitant traškumą, turi reikšmingos įtakos skonio suvokimui ir valgymo patirčiai. Įvairūs gastrofizikos tyrimai rodo, kad traškus maistas sukelia didesnį pasitenkinimą valgant ir dažnai siejamas su šviežumu ir aukšta maisto kokybe, todėl vartotojai linkę rinktis tokius produktus.
„Vis daugiau dėmesio skiriame ne tik skoniui, bet ir tekstūrai – kuriame gaminius su traškiais priedais ir naudojame specialias kepimo technologijas, kad atlieptume šį lūkestį. Traškumo tendenciją atspindi ne tik anksčiau minėti mūsų kepiniai, bet ir kitos naujienos. Viena jų – pyragėlis su kreminiu braškių įdaru, sluoksniuota traškia tešla ir cukraus kristalais, suteikiančiais papildomo traškumo“, – sako R. Puzinienė.
1998 metais įkurta „Mantinga“ šiandien yra didžiausia duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintoja Baltijos šalyse. Vien šių metų pradžioje gamintoja rinkai pristatė apie 60 naujų produktų, iš viso asortimentą sudaro virš 1000 skirtingų gaminių, o jos produkcija eksportuojama į daugiau nei 40 pasaulio šalių.
Istorinis pasiekimas! „Volfas Engelman“ – pirmoji Lietuvos alaus darykla su prestižiniu IFS Food sertifikatu
Iš sluoksniuotos tešlos – ir saldūs pyragai, ir pikantiški kepiniai: netikėti receptai ir patarimai, kurių verta paisyti
„Mantinga“ į gamybą ir procesų efektyvinimą investuos per 34 mln. eurų
Užsieniečiai Lietuvoje ne tik vairuoja taksi: jų išskėstomis rankomis laukia ir gamybos įmonės
Lietuviai pirmieji Europoje išbandė maisto inovaciją iš Singapūro
„Mantinga“ auga: priimtų 150 gamybos darbuotojų
„Mantinga“ plečia gamybinius pajėgumus: pradėjo veikti nauja sluoksniuotų gaminių linija
Pereinant tvaresnių žaliavų, įmonės neslepia optimizmo: „Kiekvienas brangimas – iššūkis, tačiau tikrai išsprendžiamas“
Besikeičianti duonos gamyba: kodėl technologijos nepakeis žmogaus?
Sparčiai vystantis technologijoms ir skaitmenizacijai, Lietuvos viešojo sektoriaus organizacijos vis labiau priklauso nuo IT. Viešosios elektroninės paslaugos, duomenų bazės, dokumentų...
Nei vienas e. prekybos verslas negalėtų išgyventi be pastovaus pirkėjų srauto. Kita vertus, šiandieninė, nuolat besiplečianti rinka kelia nemažai iššūkių...
Vilniaus miestui augant, pastarąjį dešimtmetį ryškėja Bajorų potencialas. 2024 m. čia nupirkta net 136 proc. daugiau naujos statybos būstų nei...
Prenumeruojamos transliacijų platformos, tokios kaip „Spotify“ ir „Netflix“, vilioja ne tik milijonus vartotojų, bet ir kibernetinius nusikaltėlius. Sukčiai siekia perimti...
Vienos didžiausių šalies NT bendrovės „Darnu Group“ ant Neries kranto vystomu rajonu „Sakai“ aktyviai domisi ne tik potencialūs būstų pirkėjai...
Jei seniau trąšos ir pesticidai buvo vienos pagrindinių priemonių, naudojamų žemės ūkyje, greta jų vis dažniau pasitelkiamos natūralios, draugiškesnės aplinkai...
Seime svarstant pataisas, kuriomis siūloma įpareigoti elektrinių mikrojudumo priemonių – paspirtukų, dviračių ir kitų – vairuotojus dėvėti šalmus, kilo daug...
Kad ir kokį patiekalą su mėsa pasirinktumėte savo valgiaraščiui – sultingą kepsnį, sumuštinį, picą ar troškinį, jo skonį lemia ne...
Pastaraisiais metais augant vartotojų energetiniam raštingumui ir tobulėjant buities prietaisams su energijos vartojimą efektyvinti leidžiančiomis išmaniosiomis funkcijomis, didėja ir gyventojų...
Nuo šių metų pradžios mažmeninė dyzelino kaina gerokai šoktelėjo į viršų. Brangimo priežastis akivaizdi – reikšmingai padidėję akcizai. Tačiau viešoje...